Programma Sociaal Ondernemen 2015

Hoe mooi zou het zijn als je doet wat je leuk vindt en graag wil bijdragen aan een betere wereld? En dat je werk aansluit bij je levensdoel? Het programma Sociaal Ondernemen helpt je op weg door het ontwikkelen van een levensvatbaar concept voor een duurzaam bedrijf.

En dit kan echt van alles zijn, kijk maar eens op de site http://social-enterprise.nl/social-enterprises/ of https://www.nudge.nl/ om inspiratie op te doen.


Item NOS donderdag 23 mei 2013 | Social Enterprises

In het programma maken we gebruik van de nieuwste methoden zoals bijvoorbeeld “Human Design Thinking” en “Lean startup”, die ook gebruikt worden bij zogenaamde “startups”. Door de combinatie met creatieve opdrachten wordt je zoveel mogelijk uitgedaagd om uit je hoofd te komen en te vertrouwen op je innerlijk, je intuïtie, of hoe je het maar noemen wilt. Tevens geef je door het uitvoeren van creatieve opdrachten al uiting aan wat in je innerlijk leeft, je zet iets in de wereld.
Sociaal ondernemen doe je bij voorkeur niet alleen, het streven is dat je gaat samenwerken met andere zelfstandig ondernemers. Dit kan door elkaar aan te vullen, maar ook door productketens te vormen waardoor iedere ondernemer een schakel in de keten vormt van ontwikkeling, productie naar verkoop en/of recycling. Zo ontstaan lokale duurzame ecosystemen. De samenwerkingsverbanden kunnen kort of langdurig zijn, afhankelijk van wat slim is. Eventueel kan dit in coöperatie vorm.
Kortom, een programma met een totaal andere benadering en aanpak dan in de gangbare opleidingen voor ondernemerschap gehanteerd wordt. Die richten zich vooral op de “zakelijke” kant. Die is natuurlijk belangrijk, maar in onze benadering ben jij zelf de succesfactor van je bedrijf. Door te investeren en te geloven in jezelf ga je succesvol en onderscheiden werk leveren.

Het programma
Het programma bestaat uit 9 workshops van een dag waarin je je bedrijf gaat opzetten. De groep zal uit maximaal 15 deelnemers bestaan.
Al tijdens het programma ga je aan de slag met het opzetten van je bedrijf. Het is dus vooral een “doe programma”. Fouten maken en falen mag, graag zelfs, als je dat jezelf toestaat ga leer je snel door ervaring en ga je de goede dingen doen. Tussen de workshops door heb je “thuiswerk”, je gaat bijvoorbeeld uitzoeken of er een doelgroep is voor je product of dienst (en of ze hiervoor willen betalen).

Jij, je producten en je bedrijf
Het programma ken 3 sporen waarmee je tot onderscheidende diensten en producten komt die bij jou passen, en waar een markt voor is zodat je het verschil kunt maken.
Het eerste spoor gaat over duidelijk krijgen van jouw persoonlijkheid, je passie, talenten en (levens)ervaring.
Het tweede spoor gaat over je dromen en wensen omzetten naar een levensvatbaar business model wat de basis is van je producten en diensten en de waarde die je daarmee creëert.
Het derde spoor gaat over de praktische zaken die je moet regelen om je bedrijf te runnen zoals boekhouding, financiën, promotie, netwerken enz.

Procesbegeleiding
Gedurende het programma bouw je een portfolio op door aantekeningen en/of verslagen te maken van je ervaringen en inzichten. Dit kun je later als naslagwerk gebruiken om je focus vast te houden en eventueel vervolgstappen te zetten.

Thema’s van de workshops
1e bijeenkomst, De begroeting met jezelf en de ander (kennismaking)
2e bijeenkomst, je dromen, wensen en verlangen (wat wil je graag)
Inzicht in persoonlijkheid, passie, talenten, vaardigheden en waarden
3e bijeenkomst, je bronnen voor een eerste concept (van idee naar concept)
4e bijeenkomst, vormgeven van je concept (van concept naar bedrijfs model)
5e bijeenkomst, groeien in je bedrijfs model (uitwerken van alle elementen van je bedrijfsmodel)
6e bijeenkomst, klanten die blij van je worden (doelgroep en marktontwikkeling)
7e bijeenkomst, beide poten in de klei (financien ed)
8e bijeenkomt, laat jezelf zien (marketing en acquisitie)
9e bijeenkomst, de haven uit, op avontuur (feestelijke start van je bedrijf)

Data
De data waarop het programma gepland staat zijn:
– Woensdag 7 oktober
– Woensdag 14 oktober
– (17 okt – 25 oktober is het herfstvakantie)
– Woensdag 28 oktober
– Woensdag 4 november
– Woensdag 11 november
– Woensdag 18 november
– Woensdag 25 november
– Woensdag 2 december
– Woensdag 9 december

De tijden zijn van 9:30u – 16:30u. Vanaf 9:00uur ben je welkom.
Tussen de middag wordt een lunch geserveerd met biologische (streek)producten. De gehele dag zijn koffie, thee water en ’s middags eventueel frisdrank beschikbaar. De middagpauze duurt 1 uur.

Boederij Kamps, midden in het bos

Boederij Kamps, midden in het bos

De locatie
Het programma wordt gegeven bij http://boerderijkamps.nl in Rolde.
Een locatie met een aantal krachtplaatsen in de omgeving. De boerderij bevindt zich in het natuurgebied Kampsheide met diverse grafheuvels, celtic feelds en een natuurlijk ven (pingoruine) uit het einde van de ijstijd. Deze energie is ook te voelen als je hier rondloopt.

Kosten
De kosten voor het programma zijn € 1500,- excl. BTW. (€ 1.815,-). Dit is incl koffie/thee/drinken en lunch. Als bewijs van deelname krijgen de deelnemers een certificaat uitgereikt.
De kosten zijn als bedrijfskosten volledig aftrekbaar voor de belasting. Als je geen bedrijf start, kun je de kosten aanmerken als opleidingskosten in je belastingaangifte, dan geldt een drempel van € 250,-, de meerkosten kun je als aftrekpost opvoeren.

Als je van ver komt, biedt Boerderij Kamps ook Bed & Breakfast in “Huis Kamps” op het erf of bij B&B gelegenheden in de omgeving. Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met de beheerders van Boerderij Kamps: http://boerderijkamps.nl/logies

Meer informatie
Heb je vragen, schroom dan niet om contact op te nemen. Dit kan via de mail contact@passendveranderen.nl, als je liever persoonlijk contact wil, kan ik je terugbellen. Ik ben namelijk niet altijd telefonisch bereikbaar. Maar je mag ook bellen; 06 151 080 33